Eylül
Dinlemek için:
İndirmek için: mp3, 23 Mb.
Ayın Sözü: "Yoğun katılımlı olması nedeniyle bu sanat galerileri büyük yerler değil. Normal olarak dışarıya taşma olmuş. Dar sokakların olduğu bir yer burası, yoldaki taşma nedeniyle geliş ve geçişleri engelleme mahiyetinde tartışma olmuş ve olaylar çıkmış olayın özü bu." İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Tophane'de sanat galerinde çıkan olaylarla ilgili kamuoyunu aydınlatıyor.
Eylül ayını bir kenara bırakırsak Türkiye’de yılın olayı şüphesiz Anayasa değişikliği referandumu idi. Değişiklikler halk oylamasında kabul edildi. Sandıklardan yüzde 58 ''evet'', yüzde 42 ''hayır'' çıktı. 38 milyon 285 bin 745 seçmen oy kullandı. BDP’nin boykot kararı etkili oldu. Katılım oranı Diyarbakır'da yüzde 35'te, Hakkari'de yüzde 7'de kaldı. Referandumun ertesi günü bırakın evet oyu verenleri, hayır oyu verenler bile 12 Eylül cuntası hakkında suç duyurusunda bulundular. Ancak referandum sırasında kullanılan saldırgan dilin etkileri yıl sonunda dahi devam edecekti.
Eskişehir eski Emniyet Müdürü, siyasi şube’den Hanefi Avcı bir kitap yazdı ortalık karıştı. Kitapta anlattıklarından en tutulan, güvenlik teşkilatlarındaki cemaat yapılanmasına ilişkin iddialar mercek altına alındı. ''Devrimci Karargah Örgütü''ne yönelik operasyonlar kapsamında Ankara’da gözaltına alınan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Savcılıkta ifade vermeyi reddeden ve mahkemede susma hakkını kullanan Avcı “terör örgütüne yardım ve yataklık” suçundan tutuklandı ve Metris cezaevine gönderildi. İddianame yılın sonunda hazırlanmamıştı ama tartışmadan geriye Avcı’nın işkence ve infazlarıyla ilgili çıkan mağdur ve mağdur yakınları kaldı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, öldürülmeden önce gazeteci Hrant Dink'in ve daha sonra ailesinin yaptığı beş ayrı başvuruyla ilgili ortak davada Türkiye’yi suçlu buldu. Mahkeme oy birliğiyle Türkiye’nin İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşam hakkı ve ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerini ihlal ettiğine ve etkili soruşturma yapmadığına hükmetti. Karar uyarınca Türkiye Cumhuriyeti devleti, Dink ailesine 133 bin avro tazminat ödedi. Rakel Dink, karar gününün Hrant Dink’in doğum günü olduğunu hatırlattı ve kararı “doğum günü hediyesi” olarak niteledi; tazminatı da eğitim ve bursla ilgili üç kuruma bağışlayacaklardı.
İstanbul Tophane’de bazı sanat galerileri hedef alındı. Gözaltına alınan 7 kişi, savcılık sorgularının ardından serbest kaldı. Saldırıların sınıfsal, etnik, akp-chpsel değerlendirmeleri bir hafta sürdü. Başbakanından, dolmuş şöförüne bir hafta konuştuğumuz Tophane’den bir daha haber alınamadı.
Van’ın Ahtamar adası tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. Ermeni cemaati, 1915’ten beri ilk kez Ahtamar Kilisesi’nde bir ayin gerçekleştirdi. Ayine yaklaşık dört bin kişi katıldı. Akdamarcı medya hâlâ “anılarda” değil, hayatta var oluyordu.
Hakkari'nin Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında meydana gelen mayın patlamasında dokuz kişi öldü, dört kişi yaralandı. Olay yerinde halk tarafından iki patlayıcı düzeneği bulunduğu ve düzeneğin incelenmek üzere jandarma tarafından alındığı açıklandı. Gerçi jandarmanın çantaları nasıl aldığına dair gelen haberler kafa karıştırmaya yetiyordu. İddialara göre, olay yerinde ele geçen karargâh armalı çantaları teslim etmek istemeyenlerle jandarma arasında uzun bir arbede yaşanmıştı. Olayı provokasyon olarak değerlendiren BDP de, bu olayın aydınlatılması halinde, Ergenekon'un hâlâ canlı olduğunun görüleceğini ifade etti. Olay yine Hükümet-BDP görüşmesinin yapılacağı gün gerçekleşmişti. Olayın ardından hükümet randevuyu iptal etti, görüşme daha sonra gerçekleşti. Kürt sorununda olaylar, kafalar fena halde karışıktı gene.
Geçmişte devletin giriştiği hukuk dışı saldırılarla ilgili tartışmalar ve yapılanlara dair belgelere artık iyice alışmıştık. Ayın itirafçısı, eski MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu’ydu. Emekli orgeneral, Kıbrıs’ta halkın mukavemetini artırmak için, düşman yapmış gibi göstererek cami yaktıklarını söyledi. Eski cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, 1988'de babasına yönelik başarısız suikastın arkasında, dönemin MGK sekreteri Yirmibeşoğlu'nun olduğunu öne sürdü.
Manisa'nın Selendi İlçesi'nde, yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan ve Romanların topluca sürülmesiyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak 80 sanık hakkında açılan davada sanıklara üç yıldan 150 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi. Geçen ayın skandallarından KPSS’deki kopya iddiaları üzerine Savcılık talimatıyla ÖSYM binasına baskın düzenlendi. 10 ilde baskınlar, gözaltılar derken operasyon genişletildi.
İsrail ve Filistin yönetimi, yaklaşık iki yıl aradan sonra, doğrudan görüşmelere başladı. ABD’nin teşviki ve medyanın ümit dolu haberleri bile görüşmelerin dostlar alışverişte görsün kabilinden olduğunu gizleyemiyordu. İsrail’in, Batı Şeria'daki yerleşimlerin inşası konusunda 10 aydır uyguladığı moratoryumun sona ermesiyle birlikte, bölgedeki yerleşim inşaatları tekrar başladı. Görüşmeler yeniden askıya alındı.
ABD Başkanı, ulusa sesleniş konuşmasında Irak’a özgürlük operasyonunun resmen sona erdiğini ilan etti. Afganistan'da 2010'da öldürülen NATO askeri sayısının en az 500 olduğu açıklandı. Ülkede sivil can kayıpları da hızla artıyordu. BM raporuna göre, Afganistan'da bu yıl sivil kayıplar geçen yıla göre yüzde 31 artmıştı.
Meksika Körfezi'nde, Amerikan tarihinin en büyük deniz kirliliğine yol açan BP petrol kuyusu 4 buçuk aylık uğraştan sonra tamamen kapatılabildi. Yapılan çalışmalar, petrol kirliliğinin sanılandan daha büyük boyutlarda olduğunu ortaya koyuyordu. Deniz yüzeyinden yaklaşık 1 buçuk kilometre derinlikteki dip örtüsü, 5 santimlik bir petrol tabakasıyla tamamen kaplanmış durumdaydı.
BM, geçen ay Pakistan’da gerçekleşen selin ardından, 4 milyon afetzedeye hiç yardım ulaşmadığını duyurdu. Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığı, ülkede bu yıl meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle 3185 kişinin hayatını kaybettiğini, 1060 kişinin de kaybolduğunu açıkladı.
Fransa’da ırkçı ve ayrımcı dalga ekonomik krizin rüzgârıyla bayrağını devlet katında dalgalandırıyor, ülkesindeki Romanları sınırdışı ediyordu. Yılbaşından beri 8 bin Roman’ı “kovan” Fransa’nın fiiline isim bulmakta zorlanan AB, doğrudan ayrımcılık kelimesini bile telaffuz edemiyordu.
Ardından Senato, peçe ve burkanın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını içeren tasarıyı “kadın özgürlüğü” adına kabul etti. Bu ayrımcı ayak oyunları Avrupa genelinde taraftar toplasa da, ana konu vazgeçilmez olarak, krize karşı geliştirilen politikaların faturasının hep çalışanlara çıkmasıydı. Avrupa'nın sekiz ülkesinde on binlerce işçi, hükümetlerin küresel mali kriz gerekçesiyle uyguladığı kemer sıkma politikalarını protesto etti. Grevler tüm kıtaya hızlı bir şekilde yayılıyordu.
Ocak;Şubat;Mart;Nisan;Mayıs;Haziran;Temmuz;Ağustos;Ekim;Kasım;Aralık